top of page
Søg
  • Susanne Gram-Hanssen

Frivillig – hvorfor det?


Jeg har udført mere end 15.000 timers frivilligt arbejde siden jeg var 15 år. Hvorfor bruger jeg så meget tid på det? - Jeg tjener jo ikke penge på det!

Jeg får nogle super gode oplevelser og er sammen med mennesker, som gerne vil det samme som mig – og jeg føler at jeg gør en forskel for andre mennesker.

Det gør mig grundlæggende glad og tilfreds i min tilværelse.

AT GIVE TIL ANDRE er en af tilværelsespsykologiens 10 vigtige tilværelseskompetencer.

Denne tilværelseskompetence handler om, hvad du gør overfor andre mennesker, der først og fremmest ligger ud over det, du gør for dig selv. At du på en eller anden måde giver noget til andre. Det kan sagtens være i det små, som for eksempel at give en hjælpende hånd til en nabo, kollega eller en hjemløs eller være aktiv i for eksempel en forening, klub, frivilligt arbejde eller indsamling.

At give til andre kan ofte give stor tilfredsstillelse og glæde. Forskning viser, at vores lykkehormoner dopamin, endorfiner, og oxytocin stiger, når vi giver til andre. Det medfører, at du selv får større glæde, mere overskud og flere ressourcer.

Når kompetencen Give til andre er stærkt udviklet, vil det ofte være fordi, du oplever, at det du gør for andre eller giver til andre, først og fremmest giver mening og værdi for andre.


I Danmark har vi mange foreninger og mange opgaver hvor du kan hjælpe med som frivillig. Det er undersøgt at 41 % af danskere over 18 år udfører frivilligt arbejde i løbet af et år.

Der er mange grunde til at være frivillig. Fra undersøgelsen vises at 5 grunde er de vigtigste:

  • Få udbygget dit netværk

  • Mød andre engagerede mennesker

  • Gør en forskel for andre - og dig selv

  • Prøv kræfter med nye opgaver og styrk dine kvalifikationer

  • Stå stærkere i forhold til et kommende job

Mit frivillige arbejde startede, da jeg var ungdomstræner i Hvidovre Idrætsforening – det var jeg i 5 år, hvor vi arbejdede på at foreningen skulle blive en stor succes. Et mål for os var at også børn fra familier uden tradition for at dyrke motion kunne være med. Vi fik atletik-afdelingen for børn til at vokse fra 20 til 60 medlemmer. Hver sommer arrangerede vi sommerlejre i udlandet, fik turene sponsoreret og fik bred anerkendelse i kommunen - også for vores sociale arbejde.

Jeg lærte om at sætte mål, jeg lærte om motivation og ledelse - og at man kan gøre tingene på andre måder end de sædvanlige. Det har jeg brugt hele mit liv – både i min professionelle karriere som leder i store organisationer - og som frivillig i foreninger, NGOér og bestyrelser for selvegne organisationer.

Laver du frivilligt arbejde?

Hvad kunne du tænke dig at være med i?

120 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Indlæg: Blog2_Post
bottom of page