top of page
Søg
  • Susanne Gram-Hanssen

Den teknologiske udvikling - og det at blive ældreTeknologi er kommet for at blive og udviklingen sker hurtigere og hurtigere.

Nyt kommer til – og hvis vi står af og undlader at følge med, kommer vi til at mangle vigtige kompetencer. VIVE* har udgivet rapporten: ”12 scenarier for fremtidens ældre” som bygger på flere års forskning. Rapporten behandler bl.a. spørgsmål om hvilken rolle teknologien vil spille for de proesser, den skal indgå̊ i og hvilken holdning fremtidens borgere vil have til teknologien. Vil vi primært opleve teknologien som begrænsende eller faciliterende?


Jeg har sat mig for, at jeg i højere grad vil betragte teknologien, og de fremskridt der sker som faciliterende. Når jeg ser tilbage, har jeg (som mange andre) nok været lidt af en maskinstormer ved nye teknologier – fx var jeg lang tid om at tage credit-kortet til mig. Havde ikke helt tillid til det. I dag ved jeg dårligt hvordan vores pengesedler ser ud. I mange år printede jeg alle vigtige mails og dokumenter ud og satte dem i ringbind. Nu ejer jeg ikke længere et ringbind og alle mine dokumenter er gemt i dropbox og billeder har jeg i google-fotos.


Gad vide hvordan teknologien kommer til at hjælpe os, når vi bliver gamle?


Rapporten fra VIVE beskriver, at hvis udviklingen er succesfuld, vil teknologi i fremtiden kunne understøtte mere selvhjælp, og vi vil med brug af teknologi, kunne tage (mere) ansvar for vores eget velbefindende. Teknologien ses i et succesfuldt scenarie som faciliterende og vil kunne øge vores privatliv og selvstændighed. Men der beskrives også scenarier, hvor teknologien bliver brugt uhensigtsmæssigt, så det fx bliver big brother watching you!


Efter at have læst rapporten er min konklusion, at det er vigtigt, at man som borger generelt følger med i den teknologiske udvikling og derved opbygger tillid til teknologier og kompetencer, så man er i stand til at bruge dem samt herved også opnår et fundamentet for en sund kritisk holdning.

*VIVE = Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd


55 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Indlæg: Blog2_Post
bottom of page