top of page
Søg
 • Susanne Gram-Hanssen

'NED-LADER' - eller 'OP-LADER'


Når han 'nedlader' mig, tror jeg det er fordi han selv føler han IKKE er dygtig!

Sådan fortalte en af eleverne om hans oplevelse med en voksen, som ikke støtter ham.


I 10. klasse projektet Dit liv - dit valg arbejdede vi idag bl.a. med - hvordan vi motiveres - hvad der sker med os, når vi oplever meget kritik - hvilke spor det giver når mennesker fremhæver sig selv på andres bekostning.


Vi brugte Janteloven til at tale ud fra og hvordan vi kan omskrive 'Jante-loven' så den er støttende og motiverende.Eleverne kom med disse gode bud på den POSITIVE Jantelov: - Du skal NETOP tro at du er noget

- Du kan lære noget af alle

- Du skal selvfølgelig tro på at du er lige så meget værd som os

- Du må gerne le - for vi vil gerne havde det sjovt

- Du skal blide dig ind, at du er lige så god som alle andre.


De unge fik dette notat om Janteloven, som vi snakkede ud fra:


Janteloven

Janteloven stammer fra bogen En flyktning krysser sitt spor, der er skrevet af Aksel Sandemose, der var en dansk-norsk forfatter. Romanen blev udgivet i 1938 og handler om drengen Espen, der vokser op i den lille by Jante - heraf navnet ’Janteloven’.

80 år efter at Aksel Sandemose udgav sin roman, mener de fleste danskere stadig, at Janteloven eksisterer. Janteloven er de sociale spilleregler, der siger, at du ikke skal at føre sig frem.

Oprindeligt skrev Sandemose om arbejderklassen i byen, der alle befandt sig i det samme sociale lag. Janteloven er senere blevet bredt ud til generelt at handle om mennesker, der søger at bryde ud af deres sociale lag og nå en højere position i samfundet, uanset om det er det, der er deres formål i sig selv, eller de blot ønsker at gøre noget andet.

Et eksempel på Janteloven i dag kan være, hvis nogle mener, at du ikke kan lykkes med det, du ønsker at gøre, fx at tage en bestemt uddannelse eller opnå et sportsresultat.

Udtalelser som: ”Tror du nu også, at du kan det?” eller ”Tror du nu også, at det er en god idé?”, kan være udtryk for en oprigtig bekymring.

Men det kan også være, at personen ikke ønsker, at du lykkedes, for så fremhæver det, at personen selv føler, at vedkommende har fejlet hvis de ikke har nået det samme. Eller at de ikke selv har taget chancer eller er gået efter det, de drømte om.


Janteloven har 10 bud, som er følgende:

 1. Du skal ikke tro at du er noget.

 2. Du skal ikke tro du er lige så meget som os.

 3. Du skal ikke tro du er klogere end os.

 4. Du skal ikke bilde dig ind at du er bedre end os.

 5. Du skal ikke tro du ved mere end os.

 6. Du skal ikke tro du er mere end os.

 7. Du skal ikke tro at du duer til noget.

 8. Du skal ikke le ad os.

 9. Du skal ikke tro at nogen bryder sig om dig.

 10. Du skal ikke tro du kan lære os noget.


OPGAVE: Eksempel på et POSITIVT alternativ - en ’Jante-lovsætning’, som kan øge menneskers selvværd: ’Når du lærer fra dig, bliver vi alle klogere’.135 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Indlæg: Blog2_Post
bottom of page