top of page
Søg
  • Susanne Gram-Hanssen

Tænke ud af boksen / Strategi

Om at tilpasse os - så vi bevarer relevans i omgivelser, der er i forandring!

Jeg er optaget af, hvordan vi finder de gode ideer og den retning, som skaber det rette fundament for de forandringer, vi har behov for i organisationen, så vi kan bevare vores relevans!


I 2 forskellige organisationer har jeg de sidste uger være facilitator i strategiprocesser. I den ene organisation var jeg bundet af Delphi-metoden som tilgang. Her bidrog deltagerne med hver deres individuelle ideer inden for 5 hovedområder, og alle deltagere ’stemte’ ved at uddele point. De ideer, som fik færrest point blev slettet og en ny afstemning blev gennemført hvorefter punkter til strategien fremkom. Men er det de rette ideer vi kommer frem til på denne måde – eller er det blot de ideer, som flest kan ’genkende’ - og derfor stemmer for?


I en anden organisation brugte jeg en mere kreativ metode, hvor deltagerne gennem billedfortolkning kom frem til deres forslag. Med udgangspunkt i selvvalgt billede gav hver deltager deres beskrivelse af fremtiden. Jeg mener at iagttage, at der kom mere kreative ideer frem – nytænkende ideer!

Billedfortolkningen giver mulighed for at tænke mere ud af boksen. Flere centre i hjernen tages i anvendelse, og det er nok ganske sundt, at vi ikke kun tænker rationelt, når der skal tænkes nyt.


‘Facilitering’ stammer fra det latinske ’facilis’, som betyder ’at gøre det let’. I dag bruges ordet om de teknikker, der bruges for at lette processer mellem en gruppe af mennesker, og sørge for at de kommer i mål med det planlagte. At facilitere en proces kan være at sørge for at alle i gruppen har det rigtige mindset fra starten af mødet, sørge for at deltagerne holder fokus igennem processen. Faciliteringen kan også være at hjælpe deltagerne til at idégenerere.


Mine roller i faciliterings processer er forskellig fra gang til gang – og også undervejs i en workshop. Som Strammer sørger jeg for at alle holder sig til den planlagte proces og holder diskussionen på sporet. Som Inspirator er min rolle at få deltagerne til at tænke nye ideer. Her handler faciliteringen om at bruge værktøjer, som får deltagerne til at tænke nyt. Kreativitet, leg og guidede øvelser er vigtige redskaber til en god proces, og det er noget som er vanskeligt selv at forestå, hvorfor det er med til at skabe bedre resultater i møder og workshops, når I vælger at have en facilitator med.

138 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Indlæg: Blog2_Post
bottom of page